Årets pris til landarbeidere i Sør-Afrika

Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter tildeles i år til den sør-afrikanske fagforeningen CSAAWU (Commercial, Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union). 

Organisasjonen ble kjent i Norge gjennom NRK Brennpunkts dokumentar «Bitre druer» som tok for seg de særdeles kritikkverdige forholdene for arbeidere på Sør-Afrikas vingårder. Til tross for at Norge importerer store mengder vin og produsentene markedsfører seg som etiske, er det svært lite som vitner om etisk bevissthet når det kommer til lønns- og arbeidsforhold. Forholdene på vingårdene preges av ulovlige lønnstrekk, betaling langt under minstelønn, mangel på nødvendig verneutstyr mot farlige kjemikalier, at man mister jobben hvis man organiserer seg og at det delvis betales lønninger basert på hudfarge.

CSAAWU vinner prisen for sin ustoppelige kamp for anstendige arbeidsvilkår for en særdeles utsatt gruppe i arbeidslivet og for sin evne til omfattende grasrotorganisering på tross av meget knappe ressurser.

Fagforeningen i Sør-Afrika er svært takknemlig for prisen.

– Nyheten om prisen er både overraskende og nærmest uvirkelig. Dette er en stor anerkjennelse, ikke bare av oss, men av alle gårdsarbeidere og fattige i landlige områder i Sør-Afrika. Den internasjonale oppmerksomheten og prispengene vil være til stor hjelp i det videre arbeidet vårt med å nå ut til flere arbeidere og forsvare deres rettigheter. Pengene vil også være nyttige til å styrke vår administrasjon og medlemsarbeid, sier generalsekretær Trevor Christians i CSAAWU.

Forbannet jury

Priskomiteens leder er forbundsleder Leif Sande i Industri Energi. Han er tydelig på hva han synes om arbeidsforholdene til de landarbeiderne i Sør-Afrika.

– Vi var mange som ble forbannet da vi så hvilke arbeidsforhold som gjelder for de som produserer vinen som importeres til polet. De systematiske bruddene på grunnleggende rettigheter som preger arbeiderne på Sør-Afrikas vingårder er så omfattende at det er snakk om slavelignende tilstander, sier Sande.

For komiteens begrunnelse i sin helhet: Begrunnelse Svenssonprisen 2017

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter